België versus Finland

Ik las een Belgisch artikel en daarin wordt vergeleken met Finland.
Moet ik hieruit concluderen dat de zorg in Finland beter is?

Wat zijn de belangrijkste evoluties als u 50 jaar terugkijkt in de tijd?

'Wat België betreft kunnen we op dat vlak geen 50 jaar teruggaan in de tijd. We zijn in 2005 gestart als nationaal kankerregister en Vlaanderen heeft cijfers die teruggaan tot 1999, dat is maar vijftien jaar. Andere landen hebben soms wel kankerregisters die een eind verder teruggaan in de tijd. De Finnen bijvoorbeeld registreren al cijfers sinds 1964, vijftig jaar geleden dus.

Bron :   *zorg


Een andere Belgisch artikel maakt een vergelijking met andere landen daar waar het betreft hoe snel iemand geholpen wordt.
Volgens dit artikel zou Finland nog voor België komen.
Mijn eigen ervaring is anders. Na diagnose duurde het een maand voordat behandeling werd gestart.
En ook volgens dit artikel; is men in Finland duidelijker naar patiënten toe. Ik heb van die duidelijkheid niets gemerkt.


Wie in Europa naar de dokter moet, zal het snelst worden behandeld in België of in Zwitserland. De wachttijd is hier korter dan in de andere Europese landen. Meestal krijgt een patiënt in België nog de dag zelf een arts te zien.
Om nog een voorbeeld te geven: wie het slechte nieuws te horen krijgt dat hij kanker heeft, start gemiddeld in minder dan 21 dagen met een behandeling. In andere landen zijn de wachttijden vaak veel langer.
Landen zoals Denemarken en Finland scoren dan weer goed inzake de informatie aan patiënten.


Het artikel spreekt zichzelf tegen, eerst wordt gezegd dat Nederland voorop ligt tegenover België en daarna dat veel Nederlander naar België komen voor medische zorg.

Toch moeten we Nederland, Zwitserland, Noorwegen, Finland en Denemarken laten voorgaan.


Het medische toerisme naar België is de jongste jaren al spontaan toegenomen. Vooral Nederlanders vinden de weg naar onze medische verzorging, gevolgd door Fransen, Luxemburgers en Britten.


Bron : wachttijden



Reacties

Populaire posts van deze blog

Bijwerkingen Anastrozol

Gevolg bestralingen

Hartproblemen als gevolg van de bestralingen